Champagne

· af SuperBrugsen

Mange forbinder Champagne med nytårsaften eller andre store begivenheder. For når der serveres et glas bobler, er det typisk fordi, noget skal fejres! Men hvad er det lige, der gør Champagne så eksklusivt?

Hos SuperBrugsen Vinhandel har vi samlet de vigtigste informationer, der skal hjælpe dig med at finde den rigtige flaske Champagne.

Lær at kende forskel på Champagne & mousserende vin

Champagne-distriktet

Champagne er mousserende vin, der kommer fra Champagne-distriktet. Champagne-distriktet ligger i det nordøstlige Frankrig, hvor der kun dyrkes tre druesorter til fremstillingen af Champagne - to mørke druer og én lys drue:

 

  • Den lyse Chardonnay drue bruges til blanc des blanc Champagne
  • De mørke Pinot Noir og Pinot Meunier druer bruges til blanc des noirs Champagne


Champagne-distriktet er således det eneste sted i verden, der produceres ’ægte’ Champagne – men der findes mange gode alternativer, som vi uddyber senere i artiklen.

Fremstilling af Champagne

Ikke nok med at druerne, der bruges til at lave Champagne, skal være fra Champagne-distriktet, så er der også en specifik fremstillingsmetode, som benyttes til at fremstille Champagne.

 

Champagnemetoden er en meget krævende arbejdsproces, hvilket først og fremmest afspejles i smagen – men også i prisen. 

 

Vidste du:

Den dyreste flaske Champagne er fra Goût de Diamants, og den koster intet mindre end 1,8 millioner amerikanske dollars. Logoet på denne flaske er udsmykket med 18 karat guld og en 19 karat hvid diamant.


Fremgangsmåden for fremstilling af Champagne er følgende:

 

  1. Først brygges vinen ved at gærde druen
  2. Herefter tilføjes sukkerholdig vin, som skaber kuldioxid og dermed boblerne i vinen

Fremstilling af mousserende vin

Til sammenligning er fremstillingsmetoden, der oftest bruges til at fremstille mousserende vin, noget mindre krævende.

 

Her tilføres kulsyren direkte til den færdiggærdede drue, hvilket naturligvis er betydeligt mindre krævende – det er en del af forklaringen på, at der prismæssigt ofte kan gå mange flasker mousserende vin på én flaske Champagne.  

 

Champagnens sødmegrader

Champagne kan inddeles i forskellige sødmegrader, og der findes forskellige termer, som beskriver sødmen i en Champagne:

 

  • Brut Nature er en knastør Champagne
  • Extra Brut er en meget tør Champagne
  • Brut er en tør Champagne
  • Sec er en middeltør Champagne
  • Demi Sec er en halvtør Champagne
  • Doux er en halvsød Champagne

 

De forskellige betegnelser afhænger af sukkerindholdet pr. liter:

 

  • Brut Nature er helt uden tilsat sukker.
  • Extra Brut indeholder 0-6 g sukker pr. liter.
  • Brut indeholder 6-15 g sukker pr. liter.
  • Sec indeholder 17-35 g sukker pr. liter.
  • Demi Sec indeholder 33-50 g sukker pr. liter.
  • Doux indeholder mere end 50 g sukker pr. liter.

Hvad er forskellen på Champagne og mousserende vin?

Champagne er i princippet mousserende vin. Den store forskel består i, at det kun er mousserende vin fra Champagne-distriktet i Frankrig, der må kaldes for champagne.

 

Fremstillingsmetoderne, der bruges til at fremstille hhv. Champagne og mousserende vin, er som før skrevet heller ikke altid lige krævende.

 

Men bare fordi en mousserende vin ikke er fra det eksklusive Champagne-distrikt, betyder det bestemt ikke, at vinen ikke er god – eller at der ikke er lagt kærlighed i fremstillingen af vinen.


Nedenfor giver vi dig et overblik over nogle af de mest almindelige typer mousserende vine.

Forskellige typer mousserende vin

Champagne fremstilles altså efter en helt bestemt metode med bestemte druer, men vinbønderne i Champagne-distriktet har ikke patent på fremstillingsmetoden, og denne bruges derfor også af vinbønder i eks. Spanien og Italien.

         

Der findes flere forskellige mousserende vine, der fremstilles efter Champagnemetoden, men som ikke kan kategoriseres som Champagne.


Psst!

Hvis du har mod på mere læsning og festbobler, giver vi 5 gode tips til bobler her. Læs bl.a. om, hvad den helt rigtige serveringstemperatur for Champagne er.

Mousserende vine, der fremstilles efter Champagnemetoden

Følgende typer mousserende vin fremstilles efter Champagnemetoden men kommer fra andre distrikter:

 

  • Cava er spansk mousserende vin.
  • Spumante er italiensk mousserende vin.
  • Crémant er fransk mousserende vin.

 

Crémant er en særlig god pendant til de ofte noget dyrere Champagneflasker. Den ikke-trænede gane kan med stor sandsynlighed ikke smage forskel på en billig Champagne og en Crémant i mellemklassen – eller foretrækker måske ligefrem sidstnævnte.

Forskellige typer Crémant vin

Ligesom der findes mange forskellige typer Champagne, findes der også en håndfuld forskellige typer Crémant vin:

 

  • Crémant de Bourgogne
  • Crémant de Bordeaux
  • Crémant d’Alsace
  • Crémant de Loire

 

Typerne afhænger af kombinationen af forskellige druer. Druerne, der bruges til at fremstille Crémant vin, er følgende:

 

  • Chardonnay
  • Pinot Noir
  • Semillion
  • Muscadelle
  • Riesling
  • Chenin Blanc

Mousserende vin på tilbud

I SuperBrugsens Vinhandel finder du altid et stort udvalg af vine - alt fra forskellige typer mousserende vine til røde-, hvide-, og rosévine. Hvis du vil gøre et godt vinkøb, anbefaler vi, at du holder øje med vores tilbudsavis.

 

Ønsker du at læse mere om bobler? Så kan vi anbefale vores Prosecco guide

God fornøjelse! 

Tilmeld dig tilbud og information fra SuperBrugsen

Vil du have de nyeste tilbud og information om nyheder, konkurrencer og meget andet på SMS? Så tilmeld dig her.